Bij twijfel geen vragen, aub!

Wat doe jij als je twijfelt aan jezelf? Stel jij jezelf dan ook allerlei vragen? Er is een betere strategie.

Bij twijfel geen vragen, aub!

Weekend Miljonairs. Robert ten Brink zit tegenover een kandidaat en de spanning is killing. Het gaat om veel geld. De kandidaat onderdrukt zijn zenuwtic en kiest voor antwoord B. Helemaal zeker van zijn zaak is hij niet, dat zie je zo, maar hij moet wat, want alle hulplijnen zijn al gebruikt. Robert kijkt hem vorsend aan. ‘Antwoord B? Weet je het zeker? Je speelt voor antwoord B?’ De kandidaat ziet eruit alsof hij ieder moment kan bezwijken. Het beetje vertrouwen dat hij in zijn antwoord had is hij nu volledig kwijt. Nee, natuurlijk weet hij het niet zeker. En nu al helemaal niet meer. Sterker nog, hij gaat steeds meer twijfelen.

Herkenbaar? Dit is precies hoe het ook werkt bij jezelf. Als je ergens onzeker over bent, helpt het niet om jezelf alsmaar vragen te blijven stellen. Het effect daarvan is juist dat je meer gaat twijfelen. ‘Is het goed genoeg? Had er nog een paragraaf bij gemoeten? Heb ik alle tikfouten eruit gehaald? Is de conclusie sterk genoeg?’ Welke vraag je jezelf ook stelt, je wordt er nooit zekerder van. Integendeel zelfs.

Misschien helpt deze strategie: Formuleer een gedachte die een eind maakt aan de vragen (bijvoorbeeld ‘Het is goed genoeg, het hoeft niet perfect.’) en onderbreek daarmee de twijfeltrein die alsmaar rondjes rijdt in je hoofd. Net zo vaak als nodig is, totdat de trein tot stilstand is gekomen. Beter?

Meer lezen? Kijk op www.kappacoaching.nl/blog

Geplaatst op vrijdag 15 oktober 2021.

Over Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID

Dit bericht is geschreven door Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID. Het bedrijf valt onder coaching uit Ede. Trefwoorden van Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID uit Veenendaal : mental coach, vrouwencoaching, coaching voor vrouwen, coaching voor meer zekerheid, persoonlijke coaching, life coaching, coaching bij verandering, coaching voor meer zelfvertrouwen, .

Lees meer over Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID.